איתור מידע עלול להיות מטלה מתישה שתגרום למשתמש לפרוש לעיסוקים אחרים, או מה שפחות נחמד, ללכת למתחרים. פרופ' הרסט ועמיתיו מאוניברסיטת ברקלי פיתחו ממשק משתמש תכליפאני
איתור מידע עלול להיות מטלה מתישה שתגרום למשתמש לפרוש לעיסוקים אחרים, או מה שפחות נחמד, ללכת למתחרים. פרופ' הרסט ועמיתיו מאוניברסיטת ברקלי פיתחו ממשק משתמש תכליפאני (אפקטיבי וידידותי) שמשנה את מלאכת האיתור בצורה מהותית. כמה מתכננים כבר אימצו את השיטה.
המשימה הייתה ונשארה איתור מידע בקלות וביעילות, בין אם מדובר בספרייה של מסמכים מדעיים, בין אם מדובר בפרופיל של "קורבן פוטנציאלי" להיכרות, טיסה, חדר במלון או מתכון בישול.
מספר מגבלות מאפיינות את המודלים הישנים לאיתור מידע. נניח שסימנתם מספר קריטריונים והקלקתם על "חפש". במקרים לא מעטים תקבלו עמוד תוצאות עליו מתנוססת הבשורה "אין תוצאה כזו". מה שנותר לכם זה להתחיל את החיפוש מחדש, אולי ישפר מזלכם.
הדבר מתרחש כמעט בכול ניסיון לאתר חדר בבית מלון או מתכון בישול. זה קורה מסיבה פשוטה: בממשק החיפוש הישן יש לנו חיפוש חד שלבי שאינו אינטראקטיבי. החיפוש המבוסס על קריטריון אחד או יותר, לרבות מילת מפתח, אינו מתעדכן ובודק אם קריטריון מסוים שסימנו יוביל אותנו לאפס תוצאות. אם הזכרנו חיפוש על פי הקלדה חופשית של מילות מפתח, ראוי לציין שמרבית המחקרים מראים שהמשתמש מעדיף חיפוש מוכוון (browse) על פני חיפוש חופשי (search) מסיבות מובנות, בהן נכלל אפס תוצאות או עודף תוצאות ואי בהירות הכללים כאשר מדובר במספר מילות מפתח.
בעיה נוספת המאפיינת את ממשקי החיפוש הישנים והמתישים היא שגם אם נזכה לקבל תוצאות, הרי במקרים רבים לא ניתן למיין או לאגד אותן לפי "אשכולות" (Clusters) נושאיים. עתה נניח שקיבלנו תוצאות ואנו מעוניינים רק להוסיף או להוריד קריטריון חיפוש, כדי לצמצם, להרחיב או לשנות מעט את הכיוון, מה שנגזר עלינו זה להתחיל חיפוש חדש.
במילים אחרות, המשתמש נע על פני מסלול "קשיח" ובלתי ידידותי במשפך איתור המידע.
epicurious.com – לו היו מאמצים את מודל flamenco זה לא היה קורה.
במחצית שנת 2003 פורסם בספרות המדעית מאמר שהציע ממשק משתמש חדשני לאיתור מידע, אשר כונה על ידי הוגיו מודל "Flamenco". מאחורי המאמר עמדה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת ברקלי (קליפורניה), חלקם מבית הספר למערכות מידע וחלקם מהמחלקה למדעי המחשב.
(Faceted Metadata for Image Search and browsing, Ka-Ping et al. CHI April 2003)
עקרונות המודל שהחלו להתפרסם במאמר זה ובאחרים בשלב מאוחר יותר, הביאו לשיפור משמעותי במתודולוגיה לאיתור מידע. קולות אשר טענו שהממשק החדש לא ייקלט נדמו לאור העובדה שבכל המבחנים, למעלה מ- %90 מהמשתתפים העדיפו אותו על פני החלופות. כיום, אתרים חדשניים רבים המבוססים על בסיסי מידע בתחומים שונים עושים שימוש בעקרונות מודל "פלמנקו" במנגנוני החיפוש שלהם. החיפוש באתרים כמו Consumating ו- Matchactivity בתחום ההיכרויות, diamonddestiny בתחום סחר אלקטרוני ו- Forrester בתחום ספריית מאמרים מדעיים הופכים את מלאכת איתור המידע לאקט חוויתי ויעיל.
במה Flamenco עדיף?
פרופ' מרטי הרסט אשר נמנה על קבוצת החוקרים שפיתחה את המודל מסביר שבבסיס הרעיון עומדת התובנה ש"מחפשי מידע רוצים ממשק משתמש שמארגן את תוצאות החיפוש בקבוצות בעלות משמעות עבורם, כדי לסייע להם להחליט מה יהיה הצעד הבא".
החוכמה של המודל מתחילה למעשה ברמה של הפריט הבסיסי (רשומה) המאוחסן בבסיס המידע. לכול פריט משויכות "תגיות" שהן מילות מפתח המאפיינות אותו.
כאשר המשתמש מתחיל חיפוש, נקודת המוצא שלו הם אוספים מוגדרים של תגיות, למשל "גבר" או "בחורה" באתר היכרויות. עם בחירת תגית "בחורה" נחשף המשתמש לתגיות נוספות, מאורגנות בקבוצות בעלות משמעות לוגית, אשר שויכו לכול הבחורות באתר, למשל: "ספורטיבית" או "כעת באתר". ליד כול תגית מצוינות מספר הרשומות של בחורות אליהן משויכת תגית זו. כאשר מדובר על חיפוש בעל מספר רמות העמקה, נחשפות התגיות ברמות העמוקות יותר רק כאשר הגעת לרמה אחת מעליהן, וזאת מהטעם הפשוט של מניעת עומס קוגניטיבי על המסך. עם כול התקדמות בחיפוש על ידי סימון תגית מאוסף התגיות, אנו מקבלים את התגית המסומנת
זו המשתמש לא יקבל לעולם אפס תוצאות. אבל הרבה מעבר לכך, למשתמש יש כלים לקבלת החלטות הנוגעות להמשך החיפוש. הוא יכול לבצע צמצום, הרחבה או שינוי כיוון ללא צורך להתחיל את החיפוש מחדש. צמצום – על ידי תוספת תגית מספריית התגיות הרלוונטיות למצב החיפוש העכשווי, הרחבה – על ידי הסרת תגית מראש העמוד.
מודל flamenco . פריצת דרך של פרופ' הרסט ועמיתיו בברקלי. חיפוש בספריית תמונות. תוצאות הקלקה על התגיות buildings אחר כך North America ולבסוף 20th century.
אף גוף העמוד, בו מקבל המשתמש את התוצאות מהווה חלק בלתי נפרד מהממשק החכם. את התוצאות שקיבל בכול נקודת זמן לפי התגיות שסימן, הוא יכול למיין באופן חכם ודינאמי ולקבצן על פי מפתח וזאת מבלי ששינה את מרחב התוצאות. מגוף העמוד הוא יכול כמובן לנוע לעבר מבט פרטני ברשומה של "הבחורה". אגב, מתוך הצפייה ברשומה, שזה הפריט ברמת "האטום" אני יכול לקבל החלטה על הרחבת החיפוש וזאת מתוך עיון בתגיות הספציפיות המשויכות לה.
בחלק מממשקי המשתמש שאימצו את המודל נעשה שימוש חכם ברוחב הפס, כך שכול הוספת או הורדת תגית מרעננת את התוצאות המופיעות בגוף העמוד.
מי כבר עשה שימוש מושכל במודל?
איתור בני זוג ב- Consumating.com מתבצע על פי מודל flamenco . הרחבת תוצאות, צמצום ושינוי כיוון אפשרי מאותו עמוד. התוצאות מתעדכנות מייד עם שינוי כול תגית חיפוש.
Consumating.com
מהלך איתור מאמרים ב- Forrester.com עושה שימוש במנגנון המבוסס על מודל flamenco. הצרת תוצאות מתבצעת על ידי הקלקה על קריטריון (תגית) מימין, הרחבה על ידי הסרת קריטריון מראש העמוד. שינוי כיוון על ידי הקלקה על תגית של פריט, במקרה זה מדובר ב"שם מחבר המאמר", כדי לקבל את כול המאמרים שפרסם.
Forrester.com
אף מנגנון איתור המכרזים באתר משהב"ט עושה שימוש חלקי במודל flamenco.
מכרזי משרד הביטחון: online.mod.gov.il